fbpx

Hvad er øresten/ ørekrystaller

Over halvdelen af patienter med svimmelhed, der skyldes ørerne, har øresten, den såkaldte godartet positions svimmelhed – Benign Positionel Paroxysmal Vertigo (BPPV). Denne tilstand sidder i det indre øre. I det indre øre sidder balanceorganet. Balanceorganet bidrager til kontrollen af balancen og består af 3 væskefyldte buegange samt to hulrum. Det er små krystaller, der river sig løs fra hulrummene og triller i ørets buegange. Dette medvirker de føromtalte symptomer.

Øresten kan forekomme i alle aldre. Den ses sjældent hos børn. Gennemsnitsalderen for personer, der får øresten, er 50-60 år. Kvinder rammes oftere end mænd. Prognosen er god, men hos ca. 30% vil der forekomme tilbagefald.

Symptomer

Øresten kan komme pludseligt, evt. om natten eller når man vågner om morgenen. Det kan være frygteligt ubehageligt, som om man går på en gyngende båd. Øresten er karakteriseret ved kraftig svimmelhed, svimmelheden kommer specielt ved bestemte hovedbevægelser.

  • Lægge sig ned fra siddende
  • Rejse sig fra liggende til siddende
  • Vende sig i sengen
  • Kigge op

Måske du oplever "dansende øjne" rykvise ukontrollerede bevægelser - Nystagmus. Der kan forekomme kvalme og evt. opkast. Symptomerne kan være mange, og det kan være svært selv at afgøre hvad de skyldes.

Da ørestens symptomer ofte er værst om morgenen/formiddagen er det bedst at komme til undersøgelse og behandling om morgenen.

Undersøgelse

En grundig undersøgelse er vigtig når man oplever symptomer på øresten.

Det er vigtigt at få udelukket om der er mere alvorlige tilstande til stede.

Hos FysioHuset kommer du igennem de vigtige undersøgelser for at vi kan sikre at du ikke fejler andet end øresten.

Vi har mange personer igennem med øresten og har derfor igennem årende fået stor kendskab til problematikken.

Behandling

Når fysioterapeuten har undersøgt dig og fundet ud af at det er øresten der påvirker dine symptomer, samt fundet ud af i hvilken buegang stenen sidder udføres behandlingen. Behandlingen for øresten foregår ved at fysioterapeuten guider dig igennem en manøvre. En af disse manøvre hedder Epley´s manøvre. Det er vigtigt for os at du føler dig tryg hele vejen igennem processen. Du kan godt blive dårlig under manøvren, det forventes faktisk.

Efter behandlingen vil du få råd og vejledning i hvordan de næste dage skal håndteres.

Nogle får det bedre umiddelbart efter manøvren andre oplever at symptomerne aftager langsomt over et par dage.

Bestil tid til undersøgelse og behandling

Bestil tid til undersøgelse og behandling

Scroll to Top