fbpx

GLA:D

Har du smerter i knæ eller hofte? Vidste du, at den rette træning kan forebygge og reducere ledsmerter markant?

Om GLA:D træning

I Danmark lider ca. 1 mio. danskere af symptomer på artrose. Cirka 8 % af befolkningen i aldersgruppen 50-70 år har besvær relateret til artrose og forekomsten øges i ældre aldersgrupper. Det er smertefuldt og hæmmer funktionsevnen; man bliver fysisk mindre aktiv og så starter problemerne.

Der er lavet forskning på området på Syddansk Universitet, og der er udviklet specifikke træningsprogrammer, som fysioterapeuter bliver uddannet til at varetage og undervise i.

Konceptet kaldes GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark). Den forskning GLA:D bygger på viser, at træning giver effektiv smertelindring. Det særlige ved GLA:D-træningen er, at den bygger på neuromuskulær træning, som er specifik rettet mod det artroseramte led. Der fokuseres på stabilitet, styrke, koordination og funktionel træning.

Forløbet indeholder:

  • Første undersøgelse (samtale og test)
  • Løbende patientuddannelse i artrose
  • 12 x 1 times holdtræning
  • Afsluttende undersøgelse/evaluering

Vi optager patienter til GLA:D løbende, så kontakt klinikken for at få en plads på holdet.

Tider for træningen:

  • Mandag kl. 14.30 - 15.30
  • Onsdag kl. 14.00 - 15.00

Instruktør på holdet: Fysioterapeut Klara, der er uddannet i GLA:D konceptet.

Kom på holdet

Hvad er artrose?

Artrose er i folkemunde "slidgigt". Det er en forandring i vores led, som kommer snigende over mange år. Ledbrusken nedbrydes gradvist - hos nogle mennesker mere eller mindre end hos andre. De led som oftest påvirkes er knæ, hofter og fingerled. Artrose er dog ikke en uforanderlig tilstand! Træning kan forbedre kvaliteten af brusken og ændrer samtidig belastningen i leddet.

 

Hvordan spotter jeg artrose?

De typiske tegn er belastningssmerte. F.eks når du går langt, går op og ned af trapper, ind og ud af bil. Endvidere oplever mange stivhed eller generel nedsat bevægelighed i leddet. Der kan være hvilesmerter tilstede - dvs. smerter, når du sidder i en stol eller ligger i din seng. Leddet kan hæve op og blive rødt og varmt.

- Ved artrose i knæet koncentrerer smerterne sig på inder- og yderside af knæ og ned i skinneben, samt en oplevelse af at knæet svigter.

- Hos hofteartrose er smerten ofte lokaliseret på ydersiden og i lysken, samt inder- og yderside af lår og over knæ.

 

Hvordan stilles diagnosen?

I dag stiller lægerne ofte diagnosen ud fra et røntgenbillede, men røntgenbilledet viser kun forandringer i de sene stadier af artrose. Derfor diagnosticerer vi også i stigende grad alene på baggrund af symptomer, risikofaktorer og ved undersøgelse af leddet hos læge eller fysioterapeut. Det vil sige, at læger og fysioterapeuter i samarbejde kan stille diagnosen uden røntgenbillede. Herved kan man hurtigere og bedre bremse udviklingen af artrose, og undgå eller udsætte operationer.

 

Hvad kan jeg selv gøre for at forbedre mine symptomer?

Vægttab, træning og ergonomisk vejledning kan afhjælpe symptomerne ved artrose. Man ved, at for hvert kilo man taber, mindskes belastningen på leddet med det dobbelte.

Scroll to Top