Optiker

Optiker med speciale i synstræning.


Jeg blev uddannet optometrist i 2004 på Optikerhøjskolen, Danish College of Optometry and Visual Science. Siden har jeg arbejdet med børn med bl.a. læsevanskeligheder og voksne med samsynsproblemer, som følge af f.eks. hjernerystelse.
Problemer, der er relateret til samsynet kan være læsebesvær, udviklingsproblemer, træthed og hovedpine ved læsning/computerarbejde, fokuseringsbesvær, langsom læsehastighed og hukommelse. Nogle oplever dobbeltsyn, problemer med at koncentrere sig eller øget lysfølsomhed.
Jeg finder arbejdet med synstræning enormt spændende. Der bliver heldigvis mere og mere opmærksomhed på hvilken betydning samsynet og synet har for både læring i skolen og ved genoptræning. Derved får flere børn og voksne den hjælp de har brug for. Mit ønske er at jeg kan bruge min viden og erfaring til at give både børn og voksne med samsynsproblemer et godt og stort udbytte af deres træning.

• Screening - gratis
Vil du vide om synstræning kan hjælpe netop dig? Hvordan dit samsyn fungerer? Hvordan vil et forløb foregå? Hvad koster et synstræningsforløb? En screening tager ca. 20 minutter – Og er helt gratis og uforpligtende.
• Opstart - kr. 1650
Her bliver der lavet en dybdegående undersøgelse af øjne og samsyn. Et individuelt forløb tilrettelægges. De første øvelser bliver udleveret og instrueret. Undersøgelsen tager ca. 1-1 ½ time.
• Synstræningsforløb pr. gang - kr. 800
Evaluering af fremskridt med træningen. Gennemgang af øvelser til næste gang. Anbefales ca. hver 2. uge, for at fastholde motivationen. Konsultation af 40 minutter.

Er du i tvivl om du eller dit barn kunne have gavn af synstræning, så er du altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak.

Du kan også læse mere om synstræning på: synsplejeklinikken.dk

 

Her er beretninger fra to personer der har gået ved Birthe:

Her fortæller Anna og hendes mor om hvordan det er at gå til synstræning, når læsningen driller:

Anna har gået til synstræning ved Birthe. Anna er 11 år, da vi startede forløbet.
Anna havde inden forløbet vanskeligheder med koncentration ved læsning. Hun følte at bogstaverne hoppede rundt. Hun havde også svært ved linjeskift, hvorved hun ofte læste den samme linje flere gange. Alt sammen betød at hendes læsehastighed var meget nedsat.
Lysten til at læse var ikke så stor, med de udfordringer.
Anna beskrev det selv som om, at hun ikke kunne læse. Hun var meget frustreret over, ikke at kunne læse lige så hurtigt som hendes jævnaldrende klassekammerater.
Derfor opsøgte vi i første omgang en optiker med henblik på en synsprøve og briller. Optikeren konstaterede hurtigt, at synet ikke fejlede noget. Men hende øjne havde svært ved at arbejde sammen om opgaven. Det var i den forbindelse, vi blev introduceret til synstræning.
Under forløbet med Birthe lavede hun nogle undersøgelser som understøttede optikerens fund.
Birthe gav Anna en masse forskellige øvelser, som vi skulle træne derhjemme i 14 dage. I starten var det nogle meget simple, sjove og overskuelige opgaver, så som at kaste nogle forskellige ting med forskellig vægt op i en kurv. Med tiden blev opgaverne mere udfordrende, så det hele tiden passede til Annas udvikling.
Birthe har under hele forløbet været super engageret i Anna’s fremgang. Hun har hele tiden haft nye sjove udfordringer, som også motiverede Anna til at arbejde grundigt med tingene. Men der var også tid til lidt sjov og spil når vi kom til træning. Anna glædede sig altid til at komme.
Anna kom til træning med 2-3 ugers mellemrum i en periode på 4 måneder.
Anna kan selv mærke stor fremgang med hendes læsning. Læsehastigheden er øget ganske flot. Hun fortæller at hun kan læse de samme tekster og bøger som hendes klassekammerater.
Vi har været rigtig glade og tilfredse med Birthes professionelle arbejde. Vi vil til enhver tid anbefale det til andre familier.
Hilsen Anna og Maria

 

Her fortælles om effekten af synstræning efter en hjernerystelse:

Fra et allestedsnærværende problem til en hverdag, der minder mig om før hjernerystelsen!
Jeg opsøger Birthe efter 4 år med senfølger af en hjernerystelse i håb om at få gjort noget ved et af mine problemer, nemlig mit samsyn, som aldrig har fungeret optimalt efter hjernerystelsen, men som jeg ikke har haft overskud til at arbejde systematisk med. Jeg får det dårligt, får kvalme, hovedpine, ondt i øjenmuskulaturen og bliver ekstrem træt, når jeg f.eks. sidder i en samtale og skal kigge vedkommende i øjnene. På samme måde er det, når mine børn laver hurtige bevægelser hen mod mig, når der kører biler forbi mig i periferien, en film har hurtige billedeskift, jeg skal fokusere på alle varerne i et supermarked, scrolle op og ned på en skærm, eller når jeg selv kører bil. Jeg bliver udmattet og dårlig på stedet, og jeg har bare lyst til at lægge mig til at sove. Når jeg både skal fokusere mit blik, flytte det rundt og tænke/løse en opgave på samme tid er det dobbelt så slemt.
Da jeg kommer ind til Birthe frygter jeg, at jeg bare får nogle papirer med prikker på, som jeg skal bevæge mine øjne til, mens jeg bliver dårligere og dårligere, men sådan er det slet ikke. Det har derimod været nogle sjove, afvekslende, rare og udfordrende på den gode måde-øvelser, som jeg har arbejdet med både hos Birthe og derhjemme. Jeg har haft en positiv oplevelse ved hver konsultation, hvor der både kan blive grint, grædt, hygget og arbejdet hårdt, og hver gang er jeg gået hjem med oplevelsen af, at mine øjne og hjerne er blevet bedre, end da jeg kom. Det føles som om, at man på en kærlig måde minder sine øjne og hjerne om noget, som de godt kan, men som de har glemt, at de kan. Langsomt og sikkert bliver mit samsyn bedre og bedre, og ubehaget ved at bruge mine øjne forsvinder. På samme tid forsvinder mine gener gradvist og i dag har jeg det ufattelig meget bedre. Der kan gå uger, hvor jeg slet ikke tænker over mine øjne og mit syn, og der er stort set ikke noget, som jeg undgår, fordi jeg frygter ubehag og træthed.
Jeg er glad for, at Hjernerystelsesforeningen er blevet ved med at tale varmt for samsynstræning, og at jeg endelig lyttede og fandt frem til Birthe. Jeg kan kun anbefale samsynstræning som hjernerystelsesramt. Der er mange ubehagelige følger af en hjernerystelse, som man ikke kan gøre så meget ved, men lige præcis dit samsyn er ikke en af dem!

Synstræning