Synstræning

Synstræning

Synsproblemer efter en hjernerystelse kan afhjælpes med synstræning

Unge og voksne, der kommer ud for en ulykke, et traume eller får en hjernerystelse, vil ofte opleve, at de efterfølgende får f.eks. koncentrationsproblemer, problemer med at sidde længe ved computeren eller fjernsynet og nogle oplever, at de får sværere ved at orientere sig og holde fokus, når de f.eks. skal gå fra et sted til et andet. De fleste ved dog ikke at disse symptomer kan skyldes deres øjne og øjnenes evne til at arbejde sammen og at disse problemstillinger ofte kan afhjælpes eller bedres gennem synstræning hos en specialist.

Når vores hjerne bliver udsat for en ulykke f.eks. i form af en hjernerystelse, så kan øjnenes evne til at arbejde sammen og til at fokusere i nogle tilfælde tage skade eller helt forsvinde. Derfor vil mange voksne opleve, at de efter en hjernerystelse eller anden større ulykke får svært ved at få øjnene til at arbejde på samme måde, som de gjorde før og de kan måske ikke koncentrere sig ved computeren, synes det bliver svært at holde fokus, hvis der er mange mennesker eller ting omkring dem. Heldigvis kan denne evne i mange tilfælde genoptrænes og forbedres – mange er blot ikke opmærksomme på, hvordan de bedst komme tilbage til det, de kunne før.

Hos Fysiohuset ved Randers hjælper Birthe dagligt børn, unge og voksne med bl.a. at blive bedre til at læse og bruge deres øjne gennem målrettet synstræning. Birthe er autoriseret optiker og er uddannet optometrist med flere kurser inden for synstræning og motorik. Birthe fortæller: ”Jeg får henvendelser fra en del voksne, som er blevet henvist til synstræning af f.eks. deres læge, deres neurolog eller andre fagpersoner, som langsomt har fået øjnene op for, at synstræning kan hjælpe mennesker, der oplever problemer efter en ulykke eller en hjernerystelse.

Selvom jeg tidligere mest har arbejdet med børn, så er undersøgelserne og metoderne de samme, når vi ser bort fra den motoriske træning, som jeg ofte anvender hos børn”

Et synstræningsforløb består af en gratis screening, hvor Birthe undersøger, om synstræning kunne have en gavnlig effekt på de problemstillinger, som hendes kunde oplever, en grundig undersøgelse som inkluderer synstest m.m. og derefter et træningsforløb, der består af månedlige besøg i klinikken, hvor øvelserne bliver gennemgået og justeret i forhold til det nye niveau.

”I min klinik møder jeg mange voksne, som bliver lettede over at de synsproblemer, de oplevede efter en hjernerystelse ikke er permanente, men kan bedres eller helt trænes væk ved en målrettet indsats. De er lettede over at kunne fungere bedre end før og ikke mindst at de hurtigere kan komme tilbage til deres normale hverdag med job og andre aktiviteter, som pludselig var blevet svære for dem”

Har du haft en hjernerystelse eller været udsat for en ulykke og oplever du ovennævnte problemer, er du altid velkommen til at kontakte Birthe Olesen ved Fysiohuset for at høre, om du kunne have gavn af en omgang synstræning.